Start onderzoek naar gepersonaliseerd beweegcoaching

De honorering voor het onderzoeksproject voor gepersonaliseerde beweegcoaching is rond. Het onderzoek is al gestart. Het onderzoek richt zich op een verschuiving van universele beweegrichtlijnen naar een aanpak waarbij individuen zelf bepalen wat het beste bij hen past. Chronische leefstijlgerelateerde aandoeningen vormen een groeiend volksgezondheidsprobleem. Hoewel gezond beweeggedrag het risico op deze aandoeningen verlaagt, blijkt het voor velen lastig om aan de huidige beweegrichtlijnen te voldoen. Bovendien zijn deze richtlijnen niet voor iedereen even geschikt.

 

Uit onderzoek blijkt dat gezond beweeggedrag uit verschillende componenten bestaat, waaronder lichte intensieve beweging maar ook korte periodes van intensieve inspanning.

 

Waarom personalisatie werkt

Gepersonaliseerde beweegcoaching leidt tot succesvollere gedragsverandering, zowel op korte als lange termijn. Onderzoek toont aan dat gezond beweeggedrag uit meerdere componenten bestaat, zoals licht intensieve beweging spelen, maar ook kortdurende, hoog-intensieve beweging. Doordat studies focussen op één aspect is het bewijs van de impact van deze beweegaspecten momenteel versnipperd. Dit heeft tot gevolg dat er nog veel wordt gecoacht met generieke beweegrichtlijnen.

Theorie, praktijk en co-creatie

In dit project zullen we kennis stroomlijnen en klaarstomen voor implementatie in de praktijk. Om te bepalen welke beweegaspecten gerelateerd zijn aan gezondheid wordt er na een systematisch review, technieken uit de datawetenschappen toegepast die rekening houden met de hoeveelheid van en de onderlinge correlaties tussen de beweegaspecten. Daarnaast wordt via co-creatie onderzocht wat uitvoerders en ontvangers van beweegcoaching behoefte aan hebben om de nieuwe verkregen inzichten te gebruiken.

De toekomst van beweegcoaching

Het uiteindelijke doel is een effectieve, gepersonaliseerde beweegaanpak die leidt tot duurzamere gedragsverandering. Wanneer mensen op een manier bewegen die past bij hun lichaam en levensstijl, vergroot dat de kans op een langer en gezonder leven. Door afscheid te nemen van generieke richtlijnen en te kiezen voor maatwerk, wordt een grote stap gezet richting een gezondere samenleving.

Betrokken partijen

Het project wordt uitgevoerd door een kernteam van de Universiteit Maastricht, bestaande uit Prof. dr. Hans Savelberg (Voeding en Bewegingswetenschappen), Dr. ir. Kurt Driessens (Advanced Computing Sciences) en assistent-professor Dr. Brenda Berendsen (Health, Medicine and Life Sciences).

Daarnaast werkt het kernteam samen met:

  • Dr. Dennis de Ruijter (Gezondheidsbevordering, Universiteit Maastricht)

  • Ass.-Prof. dr. Annemarie Koster (Sociale Geneeskunde, Universiteit Maastricht)

  • Eric Wishaupt (Onderwijskundig leider, VISTA College)

  • Joyce Roumen (Projectleider beweegcoaching, Maastricht Sport)

  • Dr. Susy Braun (Lector, Zuyd University of Applied Sciences)

  • Dr. Li-Juan Jie (Post-doc onderzoeker, Zuyd University of Applied Sciences)

  • Dr. Emmylou Beekman (Lector, Zuyd University of Applied Sciences)

  • Dr. Darcy Ummels (Docent-onderzoeker, Zuyd Hogeschool)

Volgende
Volgende

Innovatief Beweeg! project gaat van start